Bir gayrimenkulü hangi özellikleri cazip hale getirir?

remax on Mart 28, 2016

Bir gayrimenkulü cazip kılan ve onun değerini belirleyen, temelde bizlerin istek ve ihtiyaçlarıdır. Hepimiz yaşamak ve güvende olmak için barınmaya ihtiyaç duyarız. Ancak günümüzde bir barınak sahibi olmak toplumsal, ekonomik ve politik durumlarla beraber düşünülmeli.

Bir gayrimenkulü cazip hale getiren özellikleri, iç ve dış olarak iki maddede ele alabiliriz.

İÇSEL ÖZELLİKLER

Bu özellikler, doğrudan gayrimenkule aittir: Fiziki şartlar, fayda, azlık ve devredilebilirlik olarak sıralanabilir.
Fiziki şartlar: Yatırım veya yaşamak amaçlı bir arsa seçerken eksper, konum, şekil, alan, cephe, altyapı, topografya, çevredeki yollar ve hatta nasıl bir manzaraya sahip olduğunu dahi dikkate almalısınız. Arsa üzerine yapılacak inşaatlarda malzeme, işçilik ve yıpranma payı da önemsenmelidir.
Fayda: Sahip olmayı planladığınız gayrimenkulün, sizin isteklerinizi karşılaması ve ihtiyaçlarınızı yerine getirmesi gerekir. Gayrimenkul ile aranızda böylesi bir fayda ilişkisi olmasına dikkat edin.
Azlık: Bu kavram, arz ve talep arasındaki dengeye göre şekillenir. Bir gayrimenkulün, hem faydalı hem de az olması onu yatırım açısından daha cazibeli hale getirir. Bu dudumda piyasa değerinin yüksek olması beklenir.
Devredilebilirlik: Satın alınan bir gayrimenkulün devri mümkün olmalıdır. Tüm diğer özelliklere sahip olsa da, eğer kimseye devredilemiyorsa piyasa değeri yoktur. Değeri olmayan bir ürünün cazibesi de yoktur.

DIŞSAL ÖZELLİKLER

Bu özellikler gayrimenkulle doğrudan alakalı değildir. Bir gayrimenkulü, onun haricinde çok farklı sebepler cazip hale getirebilir. Bunları da ekonomik, sosyokültürel ve yasal durumlar olarak inceleyebiliriz.
Ekonomik durum: Bir gayrimenkulün cazibesi piyasadaki cari faiz oranları, ipotek kredisi piyasaları ve bu piyasalara yapılan devlet müdahaleleri ve ülke ekonomisinin genel durumu ile orantılıdır.
Sosyokültürel yapı: Satın almayı planladığınız gayrimenkulün çevresi, demografisi, trafik sorunları, ses kirliliği, kentleşme modeli ve mimari düzenlemelerinin niteliği onu diğerlerinden daha cazibeli yapabilir.
Hukuki mevzuat: Bu durum gayrimenkulün daha çekici olmasında direkt etkilidir. Tapu ve kadastro hukuku, şehir planı, gayrimenkule bağlı haklar ve arsa özelliklerini değiştirebilecek/kısıtlayabilecek yasal düzenlemeler dikkate alınmalıdır. Mesela bir otoyol kenarında sahip olunan veya olunması planlanan bir gayrimenkul veya arsanın yakınından geçmesi/geçecek olması gibi.

Gayrimenkulü cazibeli yapan diğer özellikler

Karar verme sürecinde nüfus, çevre, doğal afetlere karşı korunma gibi öğelerde size yardımcı olur.
Nüfus: Konutu oturmak amacıyla satın alsanız da, ona bir yatırım gözüyle bakın. Evin bulunduğu bölgedeki nüfusun gelecekteki trendini dikkate alın. Nüfus, arz-talep dengesine bağlı olarak uzun vadede gayrimenkulün cazibesini etkileyebilir.
Çevre: Bölgenin gelişme trendi gayrimenkulün gelecekte olduğu kadar şimdiki değerini de etkiler. Bir bölgenin seyri, buradaki yeni inşaatlardan da gözlemlenebilir. Bu bakımdan yeni inşaatların varlığı, kalitesi ve eski binaların sayısı sahip olunan gayrimenkulün durumunu belirler.
Doğal afetler: Binaların doğal felaketlere karşı dayanıklılığı veya felaket anında binaların bulunduğu bölgeye hızlı müdahale olanaklarının olması büyük önem taşır. Deprem bölgesinde sigorta primi yüksek bir ev, satış konusunda dezavantajlıdır.
Güvenlik: Barınmak içgüdüsel olarak güven ve huzur ihtiyacına karşılık yapılan bir eylemdir. Yeterli güvenlik önleminin olduğu bir semt veya bir sitede yaşamak daha caziptir. Güvenliğin olmadığı bir bölgede diğer iyi özellikler göz ardı edilebilir.

Oyun parkı gibi sosyal alan ve AVM’lere yakınlık, okul ve hastane gibi kamusal hizmetlerden faydalanabilme, binanın kalitesi, pazarlanabilirlik gibi kriterler de gayrimenkulü cazip hale getiren ve değeri üzerinde direkt etkili özelliklerdir.

Here is a collection of places you can buy bitcoin online right now.