Yaza girerken bahçe ve teras düzenlemeleri

remax on Mart 28, 2016

Yaklaşılan aylarda, çiçekler tomurcuklanır, çimler canlanır. Bu canlanmayı yaz süresince devam ettirmek için bahçede son düzenlemeleri gecikmeden tamamlayın. Peki bu ayda neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

* Bu dönemde bahçenizde gübreleme yapmalısınız. Kışın kötü hava koşullarından kaynaklı olarak topraktaki besin miktarı, toprağın yapısına bağlı olarak değişir. Toprakta oluşan besin kaybını telafi edin. Çim alanları için üstten gübreleme yeterlidir. Ağaç ve çalılara kökten gübre verilmesi gerekir.
Gübreleme işleminden sonra, bitki diplerini kabartmayı unutmayın. Bu işlem bitki köklerinin hava almasını sağlar.

* Çim ekecekseniz, ekimi mayısın ikinci yarısına kadar tamamlayın. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir. Ancak ani sıcak hava oluşumlarına karşın düzenli sulama yapabilirsiniz.

* Artık çimleri daha sık biçmeye başlayabilirsiniz. Çimlerinizin boyunu kısaltın. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla savaş için en uygun aydır. Havanın iyi olduğu bir günü seçin. Çimin kuru, toprak ise nemli olmalıdır.

* Uygun bir azotlu gübreyle, çimenlerin yıllık azot ihtiyacının yarısını bu ayda karşılamak doğru olur. Ağır topraklı çim alanların kumlama işine de başlayabilirsiniz.

* Bu aydan itibaren sulama, önemlidir. Sıcaklarla birlikte, kış bahçesinde koruduğunuz süs bitkilerinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Sarmaşık bitkilere yön verilmesi veya bunların bağlanıp toplanmasını da bu ay içerisinde yapabilirsiniz.

* Bahçe ve teraslarda oluşan yosunları, suda belli oranda demir sülfat eriterek ilaçlama pompası yardımıyla temizleyebilirsiniz.

* Bitki hastalıklarını önlemek için, ilaçlama yapın. İlaçlamayı bulunduğunuz iklime göre, üç hafta arayla tekrarlayın.

* Bu aydan itibaren sümbül, lale, nergis ve safran gibi soğanlı bitkiler, yıllık otsular ve çuhaçiçeği, papatya, menekşe, unutmabeni gibi çiçek veren çok yıllık bitkilerin çiçek vermesi biter. Hor çiçeği, kiraz, rodedondron ve açelya da bu aydan itibaren çiçek vermeyi keser ve yeşillikle kaplanır. Güller ise bu aydan itibaren çiçek açmaya başlar.

 

Kaynak