Yaşam stilinize göre hangi kat planı size göre? İyi bir kat planı nasıl olmalı?

remax on Mart 11, 2016

Yeni bir ev, hayatınızın en önemli kararlarından biridir. Bu süreçte ise en yorucu olan siz ve aileniz için doğru evi seçmek. Evin planı da bu anlamda, ihtiyaç ve yaşam tarzınızı karşılar niteliklere sahip olmalı. Hangi kat planı size göre, listemize bakıp karar verin.

Yaşayacağımız evi seçerken, başlangıç kriterlerimiz daima projenin konumu ile konsept ve mimarisi oluyor. Ancak bunlar yeterli değil! En önem verdiğiniz bir diğer konu, evin kat planı. Bahsettiğimiz pek tabii ki, evin salonu, odaları, ıslak zeminleri ve balkon ile terasının yerleşim düzenidir.

ÇEVRE: Yaşayacağınız evin planından önce, hangi semtte veya mahallede oturacağınıza karar vermeniz daha doğrudur. Daha sonra bölgede size ve aileniz için doğru ev tipini araştırın. Son yıllarda gayrimenkul danışmanlarının kişiye özel yönlendirmeleri ve konut sahibi olmak isteyenlerin daha bilinci olmaları sayesinde bu süreç hızlı ve verimli ilerliyor.

EVİN METREKARESİ:
Ailede kaç kişi olduğunuz ve ne kadar konuksever olduğunuz, metrekare açısından önemlidir. Odaların yerleşim planını seçerken/belirlerken ailenizdeki bireylerin ev alışkanlıklarını, kişilik özellikleri ve hobilerini de dikkate almalısınız. Küçük bir aileye bazen, küçük metrekare yeterli gelmeyebilir. Küçük çocukların büyüyeceği düşünülerek yeterli büyüklükte yaşam alanları öngörülmelidir.

TASARIM: Planını beğenmediğiniz bir evi istediğiniz şekle dönüştürmek zor olabilir. Bundan hareketle evin boş halini gördüğünüzde, o evin hayalinizdeki ev olduğunu anlamalısınız. Dekorasyon stilinize ve planladığınız mobilyaların yerleşimine uygun olan plan, sizin için doğrudur. Her bölüm için, sahip olduğunuz veya satın alacağınız mobilyalara göre hareket etmelisiniz. Yeni mobilyalarla dahi bir ev tasarlayacaksanız, oda ölçüleriyle mobilya boyutlarını uygun şekilde eşleştirmelisiniz.

ODALAR:
Kat planında en önemsenen bölüm mutfak. Geniş ve fonksiyonel bir mutfak her ev sahibi olmak isteyenin ilk baktığı kriter. Bir projede dairenin toplam alanının %15-20’si mutfağa ayrılmalı. Aynı dairede salona ayrılacak optimum alan ise %25-30 olmalıdır. Açık mutfaklı yaşam alanları ise son dönemde projelerde popüler olsa da kullanıcılar salona yakın, ancak kapalı mutfakları daha çok tercih ediyor. Balkon ve terasın genişliği önemsenme de varlığı satın almayı hızlandırıyor. Stüdyo ve 1+1 haricindeki aile tipi evlerde ebeveyn banyosu aranan bir kriter. Kadınlar arasında gelir seviyesine bakılmaksızın giyinme odası oldukça popüler. Hayat kurtarıcı depo ve çamaşır odası da ev satın alırken kat planının aranan bölümlerinden bazıları.

OLUMLU VE OLUMSUZ YANLAR: Evin kat planını yıktırıp baştan yaptırmış olsanız da, zaman ve değişen yaşam şekliniz planı ilk zamanlarda beğendiğiniz o halinden saptırabilir. Bu açıdan seçim aşamasında evin olumlu ve olumsuz taraflarını iyice belirleyin. Konumu ve fiyatı uygun olsa da balkonu olmaması sizi mutsuz edebilir. Loft tarzı açık planlı bir dairede çocuklu olmak da sıkıntı olabilir.

DEĞİŞİKLİK: Doğru kat planına sahip olduğunuzu düşünseniz de istekler tükenmiyor. Örneğin, son dönemde çocuklu ailelerin en sık tercih ettiği bölüm, ebeveyn banyosu. Ancak planda bir değişikliğe gitmeden önce, olası isteklerinizi önceden düşünüp, onlara uygun bir ev bulmaya çalışın. Yeni bölüm planlarının da evdeki mevcut metrekareleri değiştireceğini hesaba katın.

PROFESYONEL DESTEK: Yaşamak istediğiniz bölgeyi araştırırken gayrimenkul danışmanlık firmaları işinizi kesinlikle kolaylaştıracaktır. Aile profilinizi, ihtiyaçlar ve isteklerinizi profesyonel danışmanlarla paylaşmanız önünüzdeki seçeneklerin sayısını artırıp daha hızlı karar vermenizi sağlar. Mahalle, enerji, hava koşulları, komşuluk, yönetim… Ne sormak isterseniz!